Hoe onderhoud ik mijn Besto drijfhulpmiddel of reddingsvest?

Uw reddingsvest of drijfhulpmiddel heeft periodiek onderhoud nodig en is alleen dan effectief! Voer nooit zelf reparaties uit aan uw vest. Breng het naar de dichtstbijzijnde Besto dealer of neem contact met Besto op.

Algemeen, een reddingsvest of drijfhulpmiddel is alleen effectief als:

 • U een product in de juiste categorie in relatie tot het toepassingsgebied/activiteit heeft gekozen
 • U de juiste maat gekozen heeft in relatie tot het gewicht van de drager
 • Als u een reddingsvest koopt, neem dan in overweging welke kleding u draagt. Zware, beschermende en/of waterdichte kleding kan de werking van het vest negatief beïnvloeden
 • Als u een pre-wear check of test doet, voordat u het vest gaat gebruiken (leer kinderen hoe te drijven/draaien in dit vest)
 • Als u de vesten aantrekt, draagt en onderhoud volgens de voorschriften in de gebruiksaanwijzing
 • U een reddingvest draagt elke keer als er een risico is dat u te water kunt raken
 • U het vest nooit onder uw kleding of jas draagt, het reddingvest ten alle tijden bovenop

Let op: Reddingsvesten/zwemvesten verminderen de kans op verdrinking, ze garanderen geen redding!

Klik op onderstaande links voor specifieke informatie over onderhoud aan uw schuim- of opblaasbare vest.

Algemene aanwijzingen voor het gebruik, opslag, onderhoud en controle van uw drijfhulpmiddel of reddingvest.

Aantrekken 
Trek het vest over het hoofd of als een jas aan, met het logo, de rits en/of reflectie naar voren. Sluit de eventuele rits en sluiting(en). Verstel de riem(en) , door de buckle(s), totdat het vest goed aansluit op uw lichaam. Knoop eventuele halsbandjes en of koorden dicht totdat ze aansluiten op het lichaam. Haal eventuele beenband(en) of bij baby’s het luierbroekje tussen uw benen door en stel ze op uw lichaam af d.m.v. de buckle of slider. Stop overtollige banduiteinden veilig weg!

Opslag en onderhoud 
Schoonmaken: Na gebruik op zee eerst afspoelen met zoet water. Natte vesten eerst goed laten drogen, alvorens op te slaan. Vest niet boven op of bij een warmtebron leggen, maar gewoon uithangen om te drogen. Opslag- en gebruikscondities -30°C tot +60°C. Opslaan op een droge en donkere plaats. Zelf geen reparaties of veranderingen aan dit vest doen. Bij schade het vest ter reparatie opsturen naar de dichtstbijzijnde dealer of daar waar u het vest gekocht heeft. Max. levensduur van het schuimgevulde reddingsvest is 10 jaar.

Controle 
Voordat u het vest gaat gebruiken, moet u het vest eerst uitproberen in het water om de juiste werking te controleren en om gewend te raken aan het vest. Controleer iedere keer voor gebruik het vest op beschadigingen. Controleer het minstens eenmaal jaar op de juiste werking ervan.

Opmerkingen 
100N/150N: Niet in combinatie met een veiligheidsharnas dragen. Deze kan schade aan het vest veroorzaken. Het dragen van kleding met drijfvermogen alsmede waterdichte kleding kunnen de werking van het vest beïnvloeden. Draag geen wegwerpluiers die hinderlijk kunnen zijn bij het gebruik van het reddingsvest.

Let op 
Door de speciale verdeling van het lichaamsgewicht bij kleine kinderen kan het voorkomen dat zij toch met het gezicht in het water komen te liggen. Het relatief zware hoofd van kleine kinderen, luiers enz. kunnen het kind in een verkeerde drijfpositie brengen, leer het kind hoe te drijven/draaien in dit reddingsvest.

Overige 

 • Niet gebruiken als kussen
 • Wees bekend met de locatie van het veiligheidsfluitje
 • Controleer de houdbaarheidsdatum van het lichtje, indien aanwezig

Gebruiksaanwijzing 
Klik hier om de complete gebruiksaanwijzing te downloaden.

Alle opblaasbare vesten hebben periodieke service nodig. De interval hiervoor is:

 • SOLAS dubbel kamer vesten: elk jaar
 • ISO enkel kamer vesten: minimale iedere 2 jaar

De benoemde intervallen zijn vanaf punt van aankoop en binnen de houdbaarheidsdatum van de smeltpil. Besto adviseert om de opblaasbare vesten welke extreem, intensief professioneel en frequent gebruikt worden, ieder jaar te laten keuren.

 • De laatst gedane keuring is vermeld op het certificaat/ checklist en op het infolabel in het vest. De eerst volgende keuring staat vermeld op de keursticker aan de buitenzijde van het vest
 • Het reddingsvest moet bij een geautoriseerd station gekeurd worden, plus of min een maand van de eerst volgende keurdatum
 • De bobbin/cartrigde/smeltpil moet minimaal ieder 2 jaar vervangen worden bij recreatief gebruik en bij professioneel/extreem & intensief gebruik ieder jaar

Door op de onderstaande links te klikken kunt u uw dichtstbijzijnde Besto service station of Besto inleverpunt vinden.

Servicestation                                                                                         Inleverpunt

Het is van groot belang dat u periodiek en voor gebruik, een Pre-Wear check op uw vest doet, om er zeker van te zijn dat uw vest operationeel is. Controleer de indicators bij het mechanisme, de cilinder (vol en handvast) en de algemene conditie van het vest.

Klik op deze link om meer te weten te komen over de pre-wear check.

Het is belangrijk om te weten hoe een opblaasbaar vest nu precies werkt en welke opties er zijn.

Klik op deze link voor de uitleg.

Na gebruik is het vest weer operationeel te maken en in te vouwen door de gebruiker. Lees de algemene gebruiksaanwijzing en de specifieke gebruiksaanwijzing behorend bij uw vest/vervangingset aandachtig door. Als het vest beschadigd is, neem dan contact op met een geautoriseerd service station of Besto.

Kies hieronder voor nadere informatie over ISO of SOLAS vesten.